Klank met Kleur

Muzikale- en Kunstzinnige Thuisbegeleiding

Doel van de begeleiding

De muzikale- en kunstzinnige begeleiding is in principe niet therapeutisch gericht, maar heeft wel therapeutische bij-effecten. Door muzikale- en kunstzinnige begeleiding wordt het meest krachtige deel van de mens aangesproken. Hierdoor blijven mensen

-  langer vitaal,

- verbetert de stemming,

- wordt het geheugen getraind en

- leidt het tot een positief zelfbeeld.

 

Wat betekent dit voor ouderen?

Ouderdom komt met gebreken, zegt men in de volksmond. En in de meeste gevallen klopt dat ook. Maar soms merk je, dat de kláchten teveel op de voorgrond komen. Zowel bij de oudere zelf als bij de omgeving bestaat de neiging om de meeste aandacht te geven aan de dingen die niét  goed gaan.

Vergeten wordt soms dat deel van de mens, dat doorgaans in volle sterkte aanwezig blijft, n.l. zijn unieke persoonlijkheid, met alle kwaliteiten en wensen en behoeften die daar bij horen.

Om in de ouderdom als méns overeind te blijven is het belangrijk aandacht te blijven besteden aan de passies en drijfveren die je in het leven ontwikkeld hebt. Dát maakt je tot wie je bent en wilt zijn.

Bij het ouder worden kan dit moeilijker worden. Soms ben je aan huis gebonden en is het lastig om je net als vroeger intensief met je hobby bezig te houden. Dit betekent niet alleen een sociaal isolement maar ook een verlies van identiteit en eigenheid.

In mijn praktijk “Klank met Kleur” wil ik aandacht besteden aan deze aspecten van de mens. “Culturele Thuishulp” wordt het weleens genoemd. In ons huidige verzorgingsaanbod wordt dit stukje maar al te vaak vergeten. Veel mensen bloeien op nadat onderkend is dat dit is wat ze nodig hebben. 

 

Copyright © 2015. Alle rechten voorbehouden.