Klank met Kleur

Muzikale- en Kunstzinnige Thuisbegeleiding

Enkele ervaringen

Eigen schilderhoekje in het verzorgingshuis
Dhr B. was een enthousiast amateurschilder. Na zijn pensioen was schilderen zijn lust en zijn leven. Het was dan ook een ramp dat hij dit in het verzorgingshuis niet meer kon doen. De verhuizing was op zich al een hele overgang , maar hij miste vooral zijn eigen atelier thuis. Via via kwam ik met zijn dochter in contact. Na een gesprek met haar vader, maakten we een plan. Ik creëerde samen met hem een “atelierhoekje” in zijn kamer in het verzorgingshuis en kwam hem elke week helpen met schilderen. Alleen al de vertrouwde geur van verf in zijn kamer en het uitzicht op een doek op de ezel deed dhr B. opleven en verzoende hem met zijn noodzakelijke opname in het verzorgingshuis.

Toch nog muziek, ondanks de slechte oren
Marco’s vader is een groot liefhebber van klassieke muziek, maar helaas is zijn gehoor de laatste tijd erg achteruit gegaan. Hierdoor kwam zijn geliefde hobby in gevaar, want luisteren naar muziek via de cd of de radio werd een probleem. Toen ik werd ingeschakeld voor “muzikale begeleiding op maat”, werd de wereld van vader weer compleet. Via aangepaste apparatuur kon hij samen met mij toch nog flarden muziek opvangen en het enthousiasme hierover samen delen. Ook al hoorde hij nog maar zeer weinig, erover praten deed hij graag. Herinneringen werden opgehaald en ervaringen gedeeld, Marco’s vader genoot er van.

Geheugentraining door pianospelen
Dhr B. heeft de diagnose “beginnende Alzheimer”. Hij functioneert op dit moment nog redelijk goed, maar is zich er bewust van dat de kwaliteit van zijn geheugen waarschijnlijk langzamerhand zal afnemen. Bij een bezoek aan de neuroloog komt aan het licht dat dhr vroeger piano heeft gespeeld. De neuroloog raadt dhr B. aan de piano weer op te pakken. Uit onderzoek is gebleken dat actief bezig zijn met muziek een positief effect heeft op het intact houden en zelfs verbeteren van het geheugen van mensen met de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Ik ben dhr één keer per week gaan bezoeken. De pianolessen waren lang geleden, dus moest hij op een eenvoudig niveau beginnen. Het feit dat dhr zelf op deze manier aan het behoud van zijn geheugen kan bijdragen, motiveert hem om door te zetten. Daarnaast heeft hij er een leuke hobby bij. Volgens zijn kinderen is dhr sindsdien een stuk actiever en vitaler.

Nieuwe inspiratie om weer te kunnen schilderen
Mw O. schilderde graag, maar sinds ze aan het dementeren is, lijkt het wel of ze alle inspiratie mist. Ze heeft geen idee meer wat ze zal gaan schilderen, terwijl de behoefte om iets te creëren nog wel aanwezig is. Mw woont nog zelfstandig en heeft alle benodigdheden in huis maar is niet in staat in haar eentje iets op te starten. In de schildergroep op de dagbesteding komt ze niet aan werken toe, omdat ze voortdurend haar concentratie verliest en niets op papier krijgt. Ik begeleid haar individueel aan huis, in haar eigen omgeving met haar eigen materialen. Haar concentratie is dan optimaal. Samen zoeken we een onderwerp en help ik haar om weer aan het werk te komen. 

Rouwproces overwinnen
Mw G. is 80 jaar en altijd een enthousiast muziekbeoefenaar geweest. Sinds haar man is overleden komt ze er echter niet meer toe. Dat vindt ze jammer, want muziek zou haar juist kunnen helpen om over haar verlies heen te komen. Les nemen op de muziekschool vindt ze teveel van het goede, maar muzikale ondersteuning aan huis ziet ze wel zitten. Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we haar wensen en behoeften op dit gebied. Ze wil vooral “muziek maken” en het liefst niet te ingewikkeld. Eén keer per 14 dagen bezoek ik haar en spelen we naar hartelust samen. Het zijn heerlijke uurtjes waarvoor ze met veel plezier de muziek instudeert en waaraan ze veel energie ontleent om haar rouwproces goed door te komen.

Verbeteren van de stemming door dansen
In de ouderenzorg wordt veel gebruik gemaakt van reminiscentiewerk. Hierbij worden, met behulp van zintuigelijke prikkels, (positieve) herinneringen opgehaald. Voor mensen met dementie is dit vaak een bijdrage aan het gevoel van welbevinden en versterkt het de identiteit van de persoon.

Mw G. is een jong-dementerende vrouw die thuis wordt verzorgd.  Ze is nogal inactief en heeft wisselende stemmingen. We weten, dat ze vroeger dol was op dansen en muziek, maar daar is nu niet veel meer van te merken.  Als ik haar kom bezoeken,  reageert ze in eerste instantie niet erg welwillend. Tot we in haar cd-kast duiken en de dansmuziek van vroeger opzetten. Haar ogen beginnen te stralen en ze pakt me beet om een rondje door de kamer te dansen. Opeens zie ik de jongere versie van deze dame voor me en kan ik me helemaal voorstellen hoe vrolijk en actief ze ooit geweest is. Het geeft haar haar eigenheid terug en dat voel je maar al te duidelijk in het contact. Nog lang blijft de glimlach op haar gezicht.

 

 

Copyright © 2015. Alle rechten voorbehouden.