Klank met Kleur

Muzikale- en Kunstzinnige Thuisbegeleiding

Ouderen die van muziek en kunst genieten en hun passie willen delen

Voor veel mensen is het dagelijks met kunst en muziek bezig zijn heel gewoon. Het genieten van muziek en kunst is een onlosmakelijk deel van hun leven waaruit ze veel zingeving en voldoening putten. 

Als je beperkt raakt, door ouder worden of ziekte, wordt het soms moeilijk om anderen duidelijk te maken waar je je in je vroegere leven, ”toen alles nog gewoon was” mee bezig hield.

Erover vertellen, iets laten horen of laten zien en delen wat je interesseert en boeit, maakt dat je je gevoelens hierover kunt uiten en je eigenheid niet verliest. Samen luisteren naar muziek of kijken naar kunst waar je goede herinneringen aan hebt, kan je stemming positief beïnvloeden.

Ik neem de tijd om aan te sluiten bij uw interesse en belangstelling en deel graag mijn eigen ervaringen met u. 

Ouderen die zelf (weer) muziek willen maken

Misschien hebt u ooit een instrument bespeeld en zou u dit graag weer willen oppakken. 

website

Het is bekend dat vaardigheden die je vroeger aangeleerd hebt vaak niet uit je systeem verdwijnen. Uit onderzoek blijkt, dat u zelfs uw geheugen op peil kunt houden door actief muziek te beoefenen.  

Ook samen muziek beluisteren of samen zingen is een heilzame activiteit.

Ik help u graag bij het oppakken van uw muzikale activiteiten.Uw lievelingsmuziek brengt u vaak weer in een goede stemming en roept veel herinneringen op. 

Met muziek bezig zijn geeft een ongelooflijk plezier, maakt vitaal en houdt u langer in goede conditie.  

Ouderen die graag zelfstandig tekenen of schilderen

Schilderen en tekenen kan een fijne hobby zijn, waarvan je tot op hoge leeftijd kunt genieten.
Maar voor ouderen is het niet altijd  makkelijk om nog naar de schilderclub te gaan, zoals men vroeger altijd deed. Zo raakt het kunstzinnig werken op de achtergrond en verliest u een belangrijk en zinvol stuk van uw leven. 

Werken met vormen en kleuren is opwekkend en stimulerend. Het is een goede manier om nieuwe energie te krijgen en even afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen.

Ik kom bij u thuis met de nodige materialen en inspiratie om u weer aan het werk te helpen. We kunnen uw eigen “atelierruimte” thuis inrichten of gebruik maken van mijn “reizend atelier”. 

Mensen met (beginnende) dementie

Muziek en kunst zijn belangrijke ingangen om het geheugen te prikkelen van mensen met dementie.
Er is onderzoek gedaan naar de invloed van muziekbeoefening op het geheugen bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Het blijkt dat de herkenning van bekende melodieën lang intact blijft. Ook muzikale vaardigheden blijven lang bewaard bij mensen die te maken krijgen met dementie. Muziek  roept ook emoties op, die herinneringen omhoog kunnen halen.
Geconcludeerd wordt dat actief bezig zijn met muziek een positief effect heeft op het intact houden en zelfs verbeteren van het geheugen van mensen met de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.

Ook het kijken naar kunst en het zelf bezig zijn met tekenen of schilderen is een activerende bezigheid voor mensen met dementie. Er wordt géén beroep gedaan op het korte termijn geheugen. Kunst biedt juist toegang tot het lange termijn geheugen en persoonlijke ervarigen. 

Men gaat erover met elkaar in gesprek in een ontspannen en positieve sfeer. Men laat zich inspireren door creatieve opdrachten. Graag wil ik helpen het welzijn van mensen met dementie op deze manier te bevorderen.  

Groepen

Soms is het gezelliger om in een groep met muziek of kunst bezig te zijn. De deelnemers kunnen elkaar zo activeren en stimuleren. Ook is het sociaal contact in deze setting een belangrijk aspect.
 
Ik maak voor een groep een passend aanbod op maat, waarin ook de individuele deelnemer voldoende aan bod komt.

Mensen met een beperking

Voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke handicap en/of andere beperkingingen.

Bezig zijn met muziek en kunst kan helpen bij de ontwikkeling van iemand met een beperking. Het kan activerend werken of juist rustgevend, afhankelijk van de behoefte. Intensieve begeleiding kan hierbij een grote steun zijn.

Ik kies een methode op maat, afgestemd op de mogelijkheden en onmogelijkheden van de cliënt. Het muzikale werken kan bestaan uit het leren bespelen van een instrument of uit zingen, luisteren en muziekbeleving. Het gebruik van het kleuren-systeem kan helpen om zelf muziek te maken.

Voorop staat het plezier en het bevorderen van het welbevinden.

 

 

Copyright © 2015. Alle rechten voorbehouden.